Witam, jaki olej polecacie do 1.4 tsi? Ostatnio jeździłem na Shell Helix Ultra VX taki lali mi w serwisie. Niezbyt drogi ale również praca silnika na tym oleju powiedziałbym przeciętna. A, ze zbliża się niedługo wymiana, to moze doradzicie jakis odpowiedniejszy do tsi.
Dziwne, fakt nie znam wielu osób, które posiadają TSI aczkolwiek znam kilku, którzy mają inne benzynowe silniki, no i w większości przypadków gdzie był to Shell był to Shell Helix Extra, i myślę, że powinieneś go wypróbować, pewnie będzie ciut droższy ale jakościowo też trochę lepszy.

Motul też dobre oleje robi, to też zależne jest np. od tego, czy ci bierze olej, co miałeś na myśli, mówiąc, że na tym oleju , na którym jeździsz ''praca przeciętna''?

Od wymiany do wymiany 15k km bierze około 0,5 litra, i dodatkowo, silnik pracuje dość głośno, tzn. relatywnie głośno do tsi. Dlatego szukam takiego oleju, który by zlikwidował nadmierny hałas silnika no i, żeby nie brał nic oleju.
Pół litra to sporo, mi w dieslu nie bierze więcej niż około 2 setki, ale od wymiany do wymiany nie trzeba dolewać. Spróbuj więc Shell'a Helix Extra, dobry olej, nie wiem czy pomoże odnośnie głośniejszej pracy silnika, ale dolewać nie powinieneś. Chyba, że na każdym biegu do czerwonego pola naciągasz auto no to wtedy będzie brał, ale przy normalnej, lub zbliżonej do normalności jazdy nie będzie brał 

Zalałem Shella Helix Extra no i zobaczymy co z tego będzie, póki co różnicy żadnej nie widzę, ale przejechałem na tym oleju około 500 km, zobaczymy co będzie dalej