Silnik 1,9 -105 KM,rocznik 2004,przebieg 115 tys. Zimny odpala na dotyk.Niestety,gdy się rozgrzeje trzeba nim kręcić kilka sekund.Przyznaję,że jest to uciążliwe.Może ktoś miał podobny problem i udało się to zlikwidować?

piog2 napisał:
Silnik 1,9 -105 KM,rocznik 2004,przebieg 115 tys. Zimny odpala na dotyk.Niestety,gdy się rozgrzeje trzeba nim kręcić kilka sekund.Przyznaję,że jest to uciążliwe.Może ktoś miał podobny problem i udało się to zlikwidować?
No to stary nie jestes sam, ba nawet we dwoch nie jestesmy sami, typowy problem nowych diesli nie tylko vw ale audi np. a3 to samo. Tez szukam odp i nikt racjonalnie nie moze mi odpowiedziec.
a więc na pocieszenie:
http://www.allegro.pl/item792036202_zle … avia1.html
http://www.allegro.pl/item776903922_two … wejdz.html
Tdi mają problem z dawką paliwa na skutek zużywania się pompy wtryskowej. "Naprawia" się to poprzez korekte w mapie.

Rozmawiałem z kolegą i mówił, że na zimnym silniku komputer podaje większą dawkę paliwa aby zapłon był łatwiejszy. Jednak gdy czujnik temperatury wysyła sygnał do kompa że silnik jest ciepły to wtedy komp nie podaje zwiększonej dawki paliwa i dlatego tak długo musimy kręcić. Można spróbować odpiąć czujnik temperatury, ja jeszcze tego nie próbowałem.
gabber2004 napisał:
Rozmawiałem z kolegą i mówił, że na zimnym silniku komputer podaje większą dawkę paliwa aby zapłon był łatwiejszy. Jednak gdy czujnik temperatury wysyła sygnał do kompa że silnik jest ciepły to wtedy komp nie podaje zwiększonej dawki paliwa i dlatego tak długo musimy kręcić. Można spróbować odpiąć czujnik temperatury, ja jeszcze tego nie próbowałem.
No ok, ale poza tym, ze silnik trezba pokrecic ze 2-3 razy to nic sie chyba nie dzieje

master napisał:
gabber2004 napisał:
No ok, ale poza tym, ze silnik trezba pokrecic ze 2-3 razy to nic sie chyba nie dzieje
Poza tym, że kręcisz nim ponad 5 sekund to nie.
Ostatnio edytowany przez gabber2004 (29-11-2009 00:03:06)

gabber2004 napisał:
master napisał:
gabber2004 napisał:
Poza tym, że kręcisz nim ponad 5 sekund to nie.
No fakt frustrujące jest takie odpalanie jak starego rzęcha. Co do odpięcia czujnika, przecież czujnik jest potrzebny do wielu innych funkcji także nie wydaje mi sie, zeby to byl bardzo dobry pomysl, z drugiej strony przed kazdym odpalaniem bezsensowne byloby odlaczanie i podlaczanie, dlatego przydalby sie wariant C

Jutro wracam do Lublina, porozmawiam z kumplem i zapytam się jakie ma jeszcze rozwiązanie na ten problem. Jak coś będę wiedział dam wam znać. Pozdrawiam 

Cześć! Oto czego się dowiedziałem.
Jak odpalamy zimny silnik, olej mam lepsze właściwości uszczelniające i wytwarzane jest większe ciśnienie w pompie, toteż lepiej nam odpala diesel. Na rozgrzanym zaś, olej już tak nie uszczelnia i trzeba pokręcić. Jedno rozwiązanie to nowa pompa.
Drugie rozwiązanie to wgranie nowych map startowych. Pozwoli to na ustawienie max. dawki paliwa na rozruchu zarówno ciepłego jak i zimnego silnika.
Mapy startowe widzialem nawet na allegro 300zł zrobienie tego, a co jest w takim razie nie tak z pompą skoro problem ma rozwiązać nowa pompa, tzn., ze stara jest w jakis sposob zepsuta czy co?

Problemem jest dawka startowa i tyle.
ZADEN Golf V nie ma pompy wtryskowej o ktorej tu wielu pisze gdzie faktycznie zuzywal sie tloczek i byl problem. Tu jest cos innego i zmiana dawki startowej pomaga:D

Po przeczytaniu tych postów wybrałem się do mechanika.Ten skierował mnie do elektronika,który zajmuje się również wgrywaniem map startowych.Podłączył kompa do auta,wgrał nowe mapy - trwało to kilkanaście minut,skasował 5 stów(może i dużo ,ale naprawdę warto).Teraz silnik rozgrzany czy zimny zapala na dotyk.Dzięki za wskazówki!!!

Nie ma za co
Szkoda tylko, ze tak drogo, trzeba sobie chyba przyspieszony kurs obsługi kabla vag-can zrobic na paru programach i biznes jak sie patrzy

piog2 napisał:
Po przeczytaniu tych postów wybrałem się do mechanika.Ten skierował mnie do elektronika,który zajmuje się również wgrywaniem map startowych.Podłączył kompa do auta,wgrał nowe mapy - trwało to kilkanaście minut,skasował 5 stów(może i dużo ,ale naprawdę warto).Teraz silnik rozgrzany czy zimny zapala na dotyk.Dzięki za wskazówki!!!
To czyli jedynym rozwiązaniem przy długim kręceniu na ciepłym jest wgranie nowych map startowych?? A powiedzcie skąd to się wzięło, że trzeba tak długo kręcić? Czy kupując nowego golfa tdi z salonu na ciepłym też trzeba długo kręcić żeby zaskoczył? Bo chyba nie powiecie, że tak jest od nowości?
Nie jest tak od nowości. Głównie jest to związane z pompą oleju, która jakby to prosto powiedzieć "nie trzyma" jak powinna po pewnym czasie, po prostu nieco się zużywa, rozwiązaniem może być wymiana pompy ale to załatwi problem na kilkanaście tysięcy kilometrów.

Gdzie w naszych golfach znajduje się czujnik przesyłający informację do kompa z temperaturą silnika??

master napisał:
Głównie jest to związane z pompą oleju, która jakby to prosto powiedzieć "nie trzyma" jak powinna po pewnym czasie, po prostu nieco się zużywa, rozwiązaniem może być wymiana pompy ale to załatwi problem na kilkanaście tysięcy kilometrów.
pierwsze słyszę - jaka pompa oleju? i co może mieć pompa oleju wspólnego z zasilaniem w paliwo oraz do prawidłowego odpalania? chyba chodzi o pompowtryskiwacze i zbyt póżny sygnał do elektromagnesu spowodowany opóźnieniem z czujnika temperatury, po części winny jest sam koncern VW gdyż opracował jakieś idiotyczne rozwiązanie ochraniające i przedłużające żywotność koła dwumasowego, sygnał jest celowo opóźniany po to, aby przed zapłonem silnik uzyskał jak największą ilość rpm, w nowych nie ma tego problemu bo rozrusznik kręci bardzo szybko ale z upływem czasu zużywa się i już nie daje rady rozbujać silnika do określonej liczby rpm jak w nowym i dlatego są takie problemy, trzeba zmienić soft w sterowniku silnika (mapę) zadając mu większą dawkę paliwa i rozruch przy niższej prędkości rozruchowej (rpm)
Ostatnio edytowany przez matiś (19-08-2010 15:17:46)

gabber2004 napisał:
Gdzie w naszych golfach znajduje się czujnik przesyłający informację do kompa z temperaturą silnika??
umiejscowienie tego czujnika nie jest ci do niczego potrzebne a tym bardziej do rozwiązania tego problemu:
1. na początek generalne czyszczenie rozrusznika + w 100% sprawny akumulator
2. jeżeli w/w nie przyniesie rezultatu wówczas pozostaje zmiana map startowych w ECU, ze 3 lata temu kosztowało to w granicach 300-400 zł, teraz nie wiem